- Gebruik goede kwaliteit en smaakvolle tomaten. Dit geldt zowel voor de verse tomaten als de tomaten uit blik. Koop geen tomaten uit blik van het goedkoopste merk, deze zijn vaak smakeloos. Geïmporteerd uit Italië of Spanje is het beste.
- Kook op een laag vuur en langzaam. Aan dit recept zijn geen suikers toegevoegd, maar heeft toch een licht zoete smaak: doordat de saus een paar uur op een laag vuur gaart hebben de uien kans om te karamelliseren wat natuurlijke suikers vrijgeeft.
- Gebruik voldoende zware rode wijn. Koop een goede, sterke rode wijn, bij voorkeur chianti, en voeg er genoeg van aan de saus toe.
- Gebruik verse kruiden. Voeg de helft van de verse kruiden in het begin, de andere helft als de saus bijna klaar is en wees gul met het gebruik van kruiden (Italiaanse kruiden: basilicum, peterselie, oregano, tijm). De kruiden die je in het begin toevoegt worden onderdeel van de saus en de kruiden die je aan het einde toevoegt behouden meer hun smaak en geven zo een extra kick. Natuurlijk kan je de saus ook met gedroogde kruiden maken, óók dan is de saus erg lekker, maar verse kruiden geeft net dat beetje "extra".
- Maak een grote hoeveelheid marinara saus en vries het in, zo heb je altijd heerlijke saus bij de hand!