Rode biet & sinaasappel salade met miso, mosterd en honing
Heerlijke salade van rode bietjes
Prep Time10mins
Cook Time1hr
Total Time1hr10mins
Course: Salade
Cuisine: Internationaal
Keyword: gezond, salade, vegetarisch
Servings: 4personen
Ingredients
salade
4-6 kleine (jonge) rode bietjes
100gramsnijbiet (verschillende groottes)
3sinaasappels
2-3eetlepelspistachenootjes
1handjemosterdkiemen
dressing
1eetlepelDijon mosterd
1eetlepelwitte miso pasta
1eetlepelhoning
2limoenen
3eetlepelsolijfolie
1mespuntzeezout
Instructions
Verwarm de oven voor op 160 graden. Spoel de ongekookte rode bieten goed af en snij het blad eraf, maar zorg dat nog een stuk van de steeltjes eraan blijven, zo gaan de bieten niet “bloeden” tijden het garen. Wikkel ze vervolgens in aluminiumfolie en leg ze in de over voor 30-45 minuten.
Terwijl de bieten in de oven liggen te garen kan je met de rest van de salade beginnen. Snij de sinaasappels a vif, oftewel snij de onderkant en bovenkant van de sinaasappel af en zet hem de sinaasappel op één van de afgesneden kanten. Je kan nu makkelijk de rest van de schil afsnijden en snij vervolgens de sinaasappels in dunne plakjes.
Om de dressing te maken pers je de twee limoenen uit en meng je het sap met de mosterd, miso pasta en honing. Mix dit goed door elkaar en voeg een beetje bij beetje olijfolie toe totdat het een mooie consistentie heeft. Breng op smaak met klein beetje zout.
Als de rode bieten klaar zijn haal je ze uit het aluminiumfolie en laat je ze afkoelen. Vervolgens de schil verwijderen en de bovenkant met nog het kleine stukje steel eraan afsnijden. Snij ook de rode biet in dunne plakken.
Maak het bord op door afgewisseld sinaasappel en rode biet op elkaar te leggen en leg her en der ook wat blaadjes van de rode biet. Druppel vervolgens de dressing over de salade. Werk af door wat pistachenootjes grof te hakken en er overheen te strooien. Tenslotte voeg je nog de mosterdkiemen aan de salade toe.Dit recept kan je natuurlijk ook met voorgekookte bieten maken, maar voorgekookte bieten zijn zachter van structuur en minder smaakvol. Als het kan, gebruik dan altijd verse rode bieten!
Notes
Dit recept kan je natuurlijk ook met voorgekookte bieten maken, maar voorgekookte bieten zijn zachter van structuur en minder smaakvol. Als het kan, gebruik dan altijd verse rode bieten!