Op het eerste gezicht lijkt de mantis garnaal ook meer op een garnaal of scampi, maar het diertje is een kreeftachtige uit de orde van de bidsprinkhaankreeften. Hij is makkelijk te herkennen aan zijn twee zwarte vlekjes op de staart.
De voorpoten van de mantis garnalen lijken een beetje op die van een bidsprinkhaan, vandaar dus ook de naam. Kleinere soorten hebben op de uiteinden van hun armen een soort bokshandschoentjes van keihard kalk waarmee de kreeftachtigen van ongeveer 6 tot 8 centimeter lang zoveel kracht achter de stoot kunnen zetten dat ze met gemak het ruit van een aquarium aan diggelen slaan. Grotere exemplaren, tot wel 35 centimeter, hebben geen bokshandschoenen, maar hebben net als de bidsprinkhaan venijnige punten waartussen ze hun prooi grijpen.
Bereiding & recepten
Mantis garnalen kan je in principe op dezelfde manier bereiden als een gewone tijgergarnalen, echter is het pellen wat meer werk. De eerste keer dat ik ze had gekocht had ik ze in een Spaanse visschotel gedaan, maar na er nog een paar keer mee gekookt te hebben, heb ik een Aziatische soep gemaakt met de mantis garnaal in plaats van tijgergarnalen. Het recept dat op de website is gekomen is Tom Yam Kung met mantis garnalen geworden.