Peterselie (Petroselinum crispum)
Peterselie is waarschijnlijk één van de bekendste en gebruikte tuinkruiden. De meest bekende zijn de bladpeterselie en krulpeterselie. Krulpeterselie heeft weinig smaak, bladpeterselie (ook wel Italiaanse peterselie genoemd) daarentegen wel. Al zo’n 2000 jaar wordt peterselie ingezet bij allerlei kwalen en wist men dat het immuunsysteem versterkt.
Peterselie bevat veel voedingsstoffen zoals de vitamines A, B, C en K en mineralen als ijzer en kalium. Daarnaast stimuleert het kruid ook de spijsvertering: het helpt bij verteren en voorkomt winderigheid. Peterselie werkt ook vocht afdrijvend en kan huidveroudering tegengaan.
Omdat peterselie vocht afdrijvend werkt helpt het je nieren schoon te spoelen waardoor ze beter functioneren en alle afvalstoffen beter kunnen afvoeren. Het is dus een goed middel om je lichaam natuurlijk te ontgiften.
Koriander (Coriandrum sativum)
Je bent er dol op of je vindt het verschrikkelijk! Mijn familie noemt het zeepsop eten, maar ik vind het een heerlijk kruid. Koriander wordt veel in de Indiase, Marokkaanse en Thaise keuken gebruikt. Je kan alles van de plant eten, de bladeren, de wortels en de zaden. De zaden smaken heel anders dan de plant zelf (het zijn eigenlijk vruchten, geen zaden). Gemalen zaden worden ook wel ketoembar genoemd, zoek je in het buitenland koriander dan zal je het vaak onder de naam cilantro vinden.
Koriander bevat veel mineralen, waaronder ijzer, mangaan, kalium, fosfor, calcium, magnesium en zink. IJzer bevindt zich het meeste in koriander. Ook zit het boordevol vitaminen, waarvan vitamine K de koploper is.
Koriander werk ontstekingsremmend en heeft een bacterie- en schimmel remmende werking en bevordert de vochtafdrijving via de urine. Daarnaast bevordert het de spijsvertering en kan het een cholesterolverlagende werking hebben. Maar koriander is natuurlijk vooral bekend vanwege de ontgiftende eigenschappen!
Echte tijm (Thymus vulgaris)
Tijm, iedereen kent het en heeft een zeer uitgesproken smaak en geur, maar wist je dat tijm ook een groot geneeskrachtige werking heeft?
Tijm bevat allerlei plantaardige voedingsstoffen (fyto-nutriënten), waaronder de belangsrijkste, thymol. Thymol is een etherische olie waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat deze stof antiseptische en schimmelwerende eigenschappen bezit. Andere etherische oliën die tijm bevat zijn carvacolo, borneol en geraniol. De bladeren zijn een bron van kalium, ijzer, calcium, mangaan, magnesium en selenium. Daarnaast bevat tijm veel flavonoïde antioxidanten; van alle kruiden heeft tijm een van de grootste hoeveelheden antioxidanten. Naast de vele antioxidanten en mineralen bevat tijm ook heel wat vitamines uit het B-complex, vooral vitamine B6 (pyridoxine), vitamine A, vitamine K, vitamine E, vitamine C en foliumzuur.
Zoals ik reeds geschreven had bevat tijm etherische olie met als belangrijkste bestanddelen: thymol, carvacrol en terpenen. Deze stoffen zorgen voor de stimulering van de spijsvertering (vetten en moeilijk verteerbare maaltijden zijn zo beter te verteren en het verminderd een opgeblazen gevoel en krampen). Ze hebben ook een antiseptisch (ziektekiemwerend), antibacterieel en kalmerend effect. Thymol wordt bijvoorbeeld in ziekenhuizen ook vaak gebruikt in ontsmettingsmiddelen en mondspoelingen.
Basilicum (Ocimum basilicum)
Basilicum bevat meer aroma dan welk ander kruid en wordt ook wel koningskruid genoemd.
Basilicum bevat allerlei mineralen in aanzienlijke hoeveelheden, vooral veel calcium en ijzer. Ook bevat het een indrukwekkende hoeveelheid kalium, ruime hoeveelheden magnesium en mangaan en ook de hoeveelheden fosfor en zink zijn hoog.
Van de vitamines scoren vooral vitamine A, B3, B6 en vitamine C hoog. Basilicum is o.a. door de hoge hoeveelheid eugenol een uitstekende ontstekingsremmer en geschikt om bacteriën te doden en insecten te verdrijven.
Dit kruid is goed voor het hart-en-vaatstelsel vanwege het hoge gehalte aan carotenoïden, antioxidanten die de cellen beschermen tegen de beschadigingen van de vrije radicalen. Bovendien zorgt de ruime hoeveelheid magnesium in basilicum voor een goede bloeddoorstroming en gezonde aderen. Daarnaast beschermen de antioxidanten in basilicum het lichaam tegen sommige vormen van kanker.
Lavas of maggiplant (Leviticum officinale)
Lavas De geur en smaak van lavas doet mensen vaak denken aan het bekende Maggiblokje, daar komt dus ook de naam maggiplant vandaan. In een Maggiblokje zit geen lavas, enkel lavas-aroma.
Lavas bevat vitamine A, calcium, koolhydraten en eiwitten en werkt vocht afdrijvend. Hoofdzakelijk wordt de plant ingezet bij gebrek aan eetlust en winderigheid, maar als theemengsel kan maggiplant ook goed helpen bij maag- en darmklachten . Reeds in de middeleeuwen was lavas een zeer gewaardeerde medicijnplant, in de medicinale geschriften van Karel de Grote werd het al als diureticum (vocht afdrijvend middel) beschreven..
Zwangere vrouwen moeten het kruid niet (teveel) gebruiken omdat lavas de doorbloeding (van de bekkenorganen) bevordert wat ongewenst is tijdens de zwangerschap.
> Alle recepten met lavas!
Vergeet niet…
De werking van een kruid beperkt is als je het in isolatie gebruikt. Zorg daarom dat je voor afwisseling zorgt tussen de kruiden, elke dag een bos koriander eten omdat het ontgift bijvoorbeeld heeft weinig nut. Een gezond voedingspatroon met voldoende afwisseling draagt het beste bij aan je gezondheid.