De officiële naam van Jamaicaanse peper is Pimenta dioica (L.) Mer. Het is een bessensoort, de onrijpe bessen worden geoogst en gedroogd geconsumeerd, het is dus géén kruidenmengsel. In het Engels wordt de bessen meestal allspice genoemd en in het Frans toute epice, beiden betekenen “alle kruiden”, wat eigenlijk een toepasselijkere naam is voor de bessen.
Jamaicaanse peper groeit aan bomen die het vooral goed doen op het Amerikaanse continent. De bessen van de pimentboom zijn tussen de 4 – 6 millimeter groot, hol van binnen en bevatten elk 2 zaden die je kan horen als je de bessen schudt. De beste kwaliteit piment komt uit Jamaica, maar er zijn ook plantages met pimentbomen te vinden in Mexico, Centraal Amerika en West-India.
Smaak en gebruik
De smaak is het beste te omschrijven als warm, met een kruidig aroma van kruidnagel, nootmuskaat en kaneel. Ondanks dat de naam “Jamaicaanse peper” het misschien doet vermoeden, zijn de bessen niet heel erg pikant, minder pikant dan zwarte peper bijvoorbeeld. Je kan de gedroogde bessen in zijn geheel gebruiken of gemalen. Als je ze in hun geheel gebruikt kan je ze het beste verwijderen voor je een gerecht serveert, het is niet zo lekker om op een bes te kauwen. Het beste kan je hele bessen kopen en deze zelf malen of heel fijn hakken, gemalen piment verliest snel zijn smaak. In Amerika gebruikt men vaker Jamaicaanse peper waar wij in Europa kruidnagel zouden gebruiken.
Om 1 theelepel poeder te krijgen moet je ongeveer 5 pimentbessen malen. Als je geen Jamaicaanse peper kan vinden kan je ook de volgende ingrediënten mengen om een iets soortgelijke smaak te krijgen. Meng voor 1 theelepel: 1/5 theelepel kaneel ,1/5 theelepel nootmuskaat, 1/5 theelepel kruidnagel en 1/5 theelepel gemalen zwarte peper.
Het hout van de boom wordt in Jamaica ook gebruikt als brandstof voor de barbecue, wat een hele speciale smaak aan het vlees geeft. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij het bekende gerecht jerk chicken.
Historie
Piment werd ontdekt door Christoffel Columbus toen hij onbedoeld in Amerika in plaats van Indië terecht kwam. Hij was op dat moment in Spaanse dienst op zoek naar een lucratieve specerijenhandel in Indië, specerijen zoals witte- en zwarte peper. Hier begon ook de eeuwige verwarring in de verschillende soorten “piment”.
In eerste instantie noemde de Spanjaarden, om economische redenen, pimiente dulce oftewel zachte peper, immers Jamaicaanse peper smaakt eigenlijk niets als zwarte peper. Ook de naam pimiento werd er regelmatig aan gegeven. Daarnaast namen ze ook hete rode pepers terug mee naar Europa, deze noemde ze pimienta. Later begon grotere delen van de wereld pimiento dulce gewoon pimento zonder “i” te noemen, waardoor er nog meer verwarring ontstond.
Tegenwoordig betekent pimento bij de Italianen en Portugezen peper, bij de Engelsen is dit piment. ‘Pimenta’ is piment bij de Fransen. Spanjaarden noemen hete pepers, maar ook paprika’s ‘pimiento’ en Jamaicaanse peper heet in Spanje tegenwoordig gewoon pimiento de Jamaica.
Jamaicaanse peper kopen? Het is zowel in hele bessen als gemalen in specialiteitenzaken en de grotere supermarkten te verkrijgen. Ook kan je het bij diverse online kruidenwinkels bestellen.