Een zelfgemaakte kippenbouillon is de perfecte smaakvolle basis voor veel sauzen en soepen. Vers gemaakte kippenbouillon is absoluut niet te vergelijken met bouillons van poeder, blokje of uit een pot.
Bouillon
Internationaal
4
Een zelfgemaakte kippenbouillon is de perfecte smaakvolle basis voor veel sauzen en soepen. Vers gemaakte kippenbouillon is absoluut niet te vergelijken met bouillons van poeder, blokje of uit een pot.
Kippenbouillon recept
Ingrediënten
Voorbereidingstijd: Bereidingstijd:
- 1 soepkip of 800 gram kippendijen of poten
- 3 witte uien
- 3 stengels bleekselderij
- 2 winterpenen
- 2 preistengels
- 4 knoflooktenen
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 kruidnagels
- 2 bouquet garni
- takje lavas (maggiplant)
- paar stukjes foelie
- 8 gekneusde peperkorrels
- (zee)zout
- 2 liter water
- olijfolie
Bereidingswijze
- Snij de uien, bleekselderij, prei en winterpenen in grove stukken, was de bleekselderij en prei goed zodat al het zand weg is. Plet de knoflook in de schil en stoof deze met de groenten enkele minuten (af en toe omscheppen) in een grote soeppan met een scheutje olijfolie tot ze glazig zijn.
- Nu kan het water en de soepkip toegevoegd worden, eventueel kan de soepkip gehalveerd worden of in stukken gehakt worden. Voeg ook nu ook tomatenpuree, maggiplant, bouquet garni, foelie en peperkorrels toe en breng het geheel tot net onder het kookpunt. Een bouillon of soep mag nooit echt koken, maar altijd dicht onder het kookpunt blijven, anders verliest hij zijn smaak en wordt hij “blind”.
- Laat het geheel 60 – 120 minuten trekken, langer mag ook en bevordert de smaak. Verwijder tijdens het trekken van de kippenbouillon het schuim met een schuimspaan of grote lepel en herhaal dit indien nodig.
- Schep de kip vervolgens uit de bouillon en zeef de bouillon zodat er enkel een heldere bouillon overblijft. Druk met een lepel de sappen uit de groenten. Voeg naar smaak zout toe en laat hem afkoelen. Als de bouillon in de koelkast heeft gestaan kan de volgende dag of na enkele uren het hard geworden vet eraf geschept worden.
Tips
– Een soepkip bevat veel vet, het is daarom verstandig de kip eerst in een braadslee in een hete oven te zetten tot hij bruin is. Hierdoor smelt het vet wat weer scheelt bij het ontvetten van de bouillon.
– Zet de warme bouillon nooit in de koeling maar laat hem eerst rustig afkoelen op een koele plek.
– Dek de bouillon nooit (helemaal) af tijdens het trekken. Hoe langer de bouillon op het vuur staat, hoe geconcentreerder de smaak wordt.
Meer van deze recepten van Rudy Kookt zien?
1 reactie
Leuk