In principe kan je de saus ook maken met alleen verse tomaten, maar ik voeg tomaten uit blik toe omdat deze wat zoeter zijn en je zo geen suiker aan de tomatensaus hoeft toe te voegen (wat de saus nog lekkerder en gezonder maakt).
In principe kan je de saus ook maken met alleen verse tomaten, maar ik voeg tomaten uit blik toe omdat deze wat zoeter zijn en je zo geen suiker aan de tomatensaus hoeft toe te voegen (wat de saus nog lekkerder en gezonder maakt).
Marinara saus recept
Ingrediënten
Voorbereidingstijd: Bereidingstijd:
- 4-6 rijpe tomaten
- blik 500 gram gepelde tomaten
- 1 grote ui
- 250 milliliter rode wijn
- 5 knoflooktenen
- bosje verse bladpeterselie
- bosje verse oregano
- bosje verse tijm
- bosje verse basilicum
- 1 laurierblaadje
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- vers gemalen zwarte peper
- zout
- olijfolie
Bereidingswijze
- Snij de knoflook en ui fijn, probeer dit zo fijn mogelijk te doen (grote stukken ui of knoflook is niet lekker in marinara saus). Doe een royale scheut olijfolie in een grote pan met een dikke bodem en stoof de ui enkele minuten aan. Na zo’n vijf minuten mag hier ook de knoflook aan toegevoegd worden en laat nog een minuutje of twee stoven. Als het een beetje vastplakt aan de pan is dat geen probleem, dat wordt zo met de wijn opgelost.
- Ontvel ondertussen de verse tomaten door ze even in kokend water te dompelen, na zo’n 10 seconden kan je heel makkelijk het velletje eraf halen. Verwijder vervolgens de harde stukjes en snij ze in grove stukken. De verse kruiden mogen fijngesneden worden. Ik meet verse kruiden nooit, dit doe ik op gevoel, maar een goede hand van alle kruiden is goed.
- Voeg de rode wijn toe en roer dit goed door, ga met een spatel over de bodem van de pan zodat alles goed loskomt van de bodem. Laat een paar minuutjes pruttelen tot een deel van het vocht en de alcohol is verdampt.
- Nu begint het een tomatensaus te worden: de tomaten mogen er nu bij! Zowel de verse als de tomaten uit blik mogen erbij samen met de helft van de kruiden en vers gemalen peper. Roer goed door en laat minimaal één tot twee uur op een laag vuurtje pruttelen. Proef af en toe en kruid bij met peper en zout.
- Als de saus nog te dun is kan je hem wat langer laten pruttelen zonder deksel zodat het vocht verdampt. Als je marinara saus klaar is voeg je de andere helft van de verse kruiden toe, een scheutje balsamicoazijn en laat het nog enkele minuutjes staan.
– Kook op een laag vuur en langzaam. Aan dit recept zijn geen suikers toegevoegd, maar heeft toch een licht zoete smaak: doordat de saus een paar uur op een laag vuur gaart hebben de uien kans om te karamelliseren wat natuurlijke suikers vrijgeeft.
– Gebruik voldoende zware rode wijn. Koop een goede, sterke rode wijn, bij voorkeur chianti, en voeg er genoeg van aan de saus toe.
– Gebruik verse kruiden. Voeg de helft van de verse kruiden in het begin, de andere helft als de saus bijna klaar is en wees gul met het gebruik van kruiden (Italiaanse kruiden: basilicum, peterselie, oregano, tijm). De kruiden die je in het begin toevoegt worden onderdeel van de saus en de kruiden die je aan het einde toevoegt behouden meer hun smaak en geven zo een extra kick. Natuurlijk kan je de saus ook met gedroogde kruiden maken, óók dan is de saus erg lekker, maar verse kruiden geeft net dat beetje “extra”.
– Maak een grote hoeveelheid marinara saus en vries het in, zo heb je altijd heerlijke saus bij de hand!
2 reacties
Lekker
Hih