Soep maken, in principe kan iedereen het natuurlijk, maar met deze handige tips lukt je soep misschien net wat beter! Een perfecte soep lukt pas echt goed als je ook zelf je bouillon maakt!
Soep koken
Laat een soep of bouillon nooit koken! Als je een soep of bouillon kookt verliest hij zijn smaak, worden alle vitaminen kapot gekookt en wordt hij “blind”. Je wilt dat de groenten en eventuele vlees of gevogelte hun smaak langzaam afgeven, niet dat het een uur heel hard staat te koken, dit is enorm zonde!
Als je een soep of bouillon met vlees of vis maakt kan je hem heel even naar het kookpunt brengen, om vervolgens onder het kookpunt door te laten garen / trekken.
Soep laten afkoelen
Soep kan het beste afgekoeld worden zonder de deksel op de pan of afgedekt met een platte zeef zodat er geen vliegen of ander ongedierte bij kunnen. Soep wordt snel zuur als je die te lang uit de koelkast laat staan met de deksel op de pan (of op een andere manier afgesloten).
Overschot soep / bouillon
Een overschot aan soep kan je eenvoudig invriezen voor een volgende keer! Doe dit wel direct of zo snel mogelijk nadat de soep is afgekoeld, zo worden zoveel mogelijk vitaminen en de smaak behouden. Vergeet niet op het doosje te vermelden welke bouillon erin zit, want een kippenbouillon is ingevroren niet van een visbouillon te onderscheiden.
Soeppan
Een pan met een dikke bodem werkt het beste. Hier kan je dan ook bijvoorbeeld eerst de ui en eventuele andere groenten in aanfruiten worden, waarna je bouillon of water toevoegt om de uiteindelijke soep te maken.
Vet uit een bouillon of soep verwijderen
Als je enkele ijsklontjes in de soep doet dan scheidt het vet zich makkelijk en kan je het zo uit de soep scheppen. Natuurlijk kan dit ook makkelijk als de soep is afgekoeld.
Als je kippensoep of kippenbouillon maakt met een soepkip dan kan je de kip eerst in een braadslee in een hete oven te zetten tot hij bruin is. Een soepkip bevat veel vet en door hem eerst te bruinen in de oven smelt het vet wat weer scheelt bij het ontvetten van de bouillon.
Groenten fruiten
Door het fruiten van de groenten worden de celwanden beschadigd, hierdoor komen smaak- en geurstoffen vrij die voor een lekkere smaak zorgen en de soep dus meer smaak geven. Probeer dit wel op hoog vuur te doen, anders ga je groenten meer sudderen en plaats van echt fruiten.
Bouillon / soep zeven
Voor het zeven van de bouillon (als je een hele heldere bouillon wilt) kan je een zogenaamde passeerdoek kopen, maar een simpele thee- of kaasdoek werkt ook prima.