Alle in de winkel verkrijgbare kruidenmixen kan je natuurlijk ook zelf maken! Ik heb een overzicht gemaakt van veel voorkomende kruidenmixen en wat je nodig hebt om die zelf te maken. Als je zelf je kruidenmixen maakt weet je ook zeker dat er geen E-nummers en/of smaakversterkers in zitten! De kruidenmixen zijn basismixen, je kan ze natuurlijk zelf naar smaak aanpassen. Het overzicht is nog niet helemaal af, maar alvast een goed begin!
De genoemde kruidenmixen zijn allemaal droge mengsels, met gedroogde kruiden, behalve de bouquet garni, die kan ook met verse kruiden gemaakt worden. Als je hele kruiden, zoals steranijs, gebruikt moet je deze eerst malen tot poeder (in bijvoorbeeld een vijzel).
Ga snel naar:
A
Appeltaart kruiden
- 2 theelepels kaneel
- snufje nootmuskaat
- snufje piment / Jamaicaanse peper
- halve theelepel gember
- snufje kruidnagelpoeder
Apple pie spice
De Amerikaanse “apple pie” is anders dan wij die kennen. Voor het appelmengsel worden de volgende kruiden gebruikt:
- 2 theelepels kaneelpoeder
- 1 theelepel gemalen nootmuskaat
- 1/3 theelepel gemberpoeder (djahé)
B
Boquet garni
Een boquet garni wordt veel gebruikt in soepen en sauzen. De vier kruiden bind je samen vast met een touwtje.
- 4 takjes peterselie,
- 2 takjes selderij of kervel
- 1 takje tijm
- 1 laurierblad
C
Cajun kruiden
- 1 eetlepel milde paprikapoeder
- 2m theelepels zout
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel cayennepeper
- 3/4 theelepel witte peper
- 3/4 theelepel zwarte peper
- halve theelepel oregano
- halve theelepel tijm
Chilipoeder
Chilipoeder is niet alleen gedroogde, gemalen chili, maar er zit meer aan en geeft een lekkere smaak aan allerlei gerechten. Als je niet van heel erg pikant houdt kan je wat minder cayennepeper toevoegen, maar chilipoeder hoort redelijk pittig te zijn.
- 3 eetlepels paprikapoeder
- 1 eetlepel komijnpoeder (djinten)
- 2 eetlepels oregano
- 2 theelepels gemalen cayennepeper
- halve theelepel knoflookpoeder
Chilikruiden
- halve theelepel paprikapoeder
- 2 eetlepels uiensnippers
- 1/4 theelepel knoflookpoeder
- 1,5 theelepel cayennepeper
- halve theelepel suiker
- 1 theelepel zout
- halve komijnpoeder (djinten)
Chinees vijfkruidenpoeder
- 2 theelepels Sichuan peper of zwarte peperkorrels
- 8 stuks steranijs (gemalen) of 4 theelepels anijszaad
- 1 eetlepel venkelzaad
- halve theelepel kruidnagelpoeder
- 1 eetlepel kaneelpoeder
F
Fijne kruiden mix
In gelijke hoeveelheden meng je de volgende ingrediënten:
- peterselie
- dragon
- kervel
- bieslook
G
Griekse kruiden
- 1,5 theelepel oregano
- 1 theelepel peterselie
- snufje zout
- 2 theelepels paprikapoeder
- halve theelepel knoflookpoeder
- snufje nootmuskaat
Garam masala
Net zoals met kerrie wordt ook garam masala in de Indiase keuken per gerecht gemaakt. Indiase mensen zien hun ultieme recept voor de beste garam masala vaak als een familigeheim. Rooster de kruiden eerst even in een koekenpan zonder olie voor je ze fijn maalt in een vijzel of keukenmachine.
- 2 eetlepels zwarte peperkorrels
- 2 eetlepels komijnzaad
- 1,5 eetlepel korianderzaad
- 1 eetlepel venkelzaad
- 1 theelepel hele kruidnagels
- halve eetlepel kardemomzaad (zonder de peulen)
- 3 stukken pijpkaneel, in stukken gebroken of gehakt
I
Italiaanse kruiden
- 2 theelepels basilicum
- 2 theelepels peterselie
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel uiensnippers
- halve theelepel tijm
- halve theelepels knoflookpoeder
- mespuntje gemalen zwarte peper
- mespuntje salie
K
Kipkruiden
- 2,5 theelepels zout
- 1,5 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 3/4 theelepel bonenkruid
- 1/4 theelepel koriander (ketoembar)
- 3/4 theelepel knoflookpoeder
- halve theelepel gemalen zwarte peper
- halve theelepel tijm
- halve theelepel basilicum
Kerrie
Vaak denken mensen dat kerrie (in België noemt men het curry) een kruid is, maar kerrie is een combinatie van diverse specerijen. Wel heb je een kerrieplant, maar die wordt niet gebruikt in kerrie. In kerriepoeder kunnen veel verschillende kruiden gebruikt worden, maar vaak wordt gebruikt: gemalen kurkuma, karwij, koriander, kardemom, (cayenne)peper, kruidnagel, gember, kaneel en mosterdzaad. Omdat overal weer een iets andere combinatie gebruikt kan de smaak sterk verschillen. In landen zoals India en Indonesië wordt per gerecht de kerrie gemaakt.
Knoflookzout
Knoflookzout is lekker op een gekookt eitje en eigenlijk overal wel lekker bij. Om knoflookzout te maken neem je 3 delen zout en 1 deel knoflookpoeder en meng je dit goed met elkaar. Om 1 theelepel knoflookzout te krijgen meng je dus 3/4 theelepel zout en 1/4 theelepel knoflookpoeder.
M
Mexicaanse kruiden
- 2 theelepels gedroogde uiensnippers / poeder
- 1 theelepel cayennepeper
- halve theelepel paprikapoeder
- 1/4 theelepel oreganopoeder (of 1 theelepel gedroogde oregano blaadjes)
- 1 theelepel zout
- 1/4 theelepel knoflookpoeder
- halve theelepel komijnpoeder (djinten)
- eventueel: 1 theelepel maïzena
P
Provençaalse kruiden
S
Speculaaskruiden
- 5 eetlepels kaneel
- 4 theelepels gemalen kruidnagel
- 1,5 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel gemalen kardemom
- 1 theelepel koriander poeder
- 1 theelepel gemalen nootmuskaat
- eventueel: 1 theelepel anijs of venkelzaad
V
Viskruiden
Deze kruidenmix is redelijk algemeen zodat hij bij de meeste vissoorten past.
- 2 eetlepels peterselie
- halve theelepel zout
- halve theelepel zwarte peper
- halve theelepel knoflookpoeder
- snufje cayennepeper
- 1 theelepel paprikapoeder
- halve theelepel nootmuskaat
- Het is ook lekker om een halve theelepel gedroogde dille toe te voegen.