Wijn is fijn!
Sinds jaar en dag wordt er wijn bij het eten gedronken, maar vaak vragen mensen zich af welke soort wijn bij welk gerecht of recept te serveren en wanneer het beste een wijn gedronken kan worden. In onderstaand overzicht heb ik de meest voorkomende soorten wijnen beschreven en waar ze (over het algemeen) het beste bij passen.
Richtlijnen
Oude(re) wijnen hebben meestal een meer uitgesproken smaak en daarom drink je jonge wijnen altijd voor oudere, zware wijnen. Tevens wordt zoete witte wijn pas na droge witte wijn geserveerd. Als je kookt met wijn probeer dan de wijn welke je in het eten verwerkt ook te serveren bij het gerecht. Serveer een wijn uit dezelfde streek of land als het gerecht. Soms kan je in de winkel op het wijnetiket ook enige informatie vinden waar een bepaalde wijn goed bij past.
Wijn en soep?
Bij eigenlijk ieder gerecht wordt wel een bijpassende wijn geserveerd, behalve bij soep. Want, bij vloeibaar schenk je geen nieuwe wijn. Er is één uitzondering: ossenstaartsoep. Daar mag een glaasje Madeira bij geserveerd worden. De wijn die je nog hebt staan van je voorgerechten mag je natuurlijk wél opdrinken bij je soep.
Mousserend & champagne
Past goed bij: Zout(ige) gerechten.
Voorbeelden: Frietjes, (aardappel) chips, caviaar, ansjovis, sushi, popcorn.
Gerechten: Vis, schaaldieren, kip en ander gevogelte.
Wijnen: Meeste mousserende wijnen
Alcoholpercentage: 9-14%. Drinktemperatuur: 6-9°C.
Witte wijn
Past goed bij: Gerechten met groenten.
Voorbeelden: Salade, gesauteerde groenten, geroosterde groenten.
Gerechten: Stevige vis, kip.
Wijnen: Albariño, grüner veltliner, gargenega, muscadet, pinot gris, sauvignon blanc, trebbiana, vermentino.
Alcoholpercentage: 9-14%. Drinktemperatuur: 6-12°C.
Past goed bij: Kruidig / pittig eten.
Voorbeelden: Indisch, Thais, Chinees.
Gerechten: Vettige vis en kip.
Wijnen: Chenin blanc, gewürztraminer, moscato, riesling, torrontes.
Alcoholpercentage: 9-14%. Drinktemperatuur: 6-12°C.
Past goed bij: Romige gerechten.
Voorbeelden: Romige soep, pasta met room, lasagne, Franse keuken.
Gerechten: Schaaldieren, kip en ander gevogelte.
Wijnen: Chardonnay, sémillon, viognier, marsanne, roussanne.
Alcoholpercentage: 9-14%. Drinktemperatuur: 6-12°C.
Rosé wijn
Past goed bij: Rijkelijk gekruid eten.
Voorbeelden: Marokkaans, Indisch, gekruide gerechten.
Gerechten: Schaaldieren, varkenshaas, kip en ander gevogelte.
Wijnen: Meeste droge rosé wijnen.
Alcoholpercentage: 9-14%. Drinktemperatuur: 9°C.
Rode wijn
Past goed bij: Gerechten met paddestoelen.
Voorbeelden: Risotto, champignon pasta, hartige taart, witte pizza, Franse keuken.
Gerechten: Karbonade, kip en ander gevogelte.
Wijnen: Pinot noir, St. Laurent, gamay, carignan, counoise.
Alcoholpercentage: 10-15%. Drinktemperatuur: 12°C.
Past goed bij: Gegrild eten.
Voorbeelden: Italiaanse keuken, Spaanse keuken, pizza, gegrilde groenten.
Gerechten: Varken, eend, lam, gedroogde ham, worst.
Wijnen: Sangiovese, tempranillo, cabernet franc, barbera, merlot, negroamaro, zinfandel, carmenere, nebbiolo.
Alcoholpercentage: 12-17%. Drinktemperatuur: 17°C.
Past goed bij: Rijk vlees.
Voorbeelden: Geroosterd, gerookt en gegrild (barbecue) vlees.
Gerechten: Rund, lam, varken, wild, worst, gedroogde ham.
Wijnen: Cabernet sauvignon, syrah, malbec, petite sirah, petit verdot, mourvedre, nero d’avola.
Alcoholpercentage: 12-17%. Drinktemperatuur: 17°C.
Dessert wijn
Past goed bij: Zoetigheden.
Voorbeelden: Cake, koekjes, chocolade, ijs, zachte kazen, fruit.
Wijnen: Port, Tawny port, sherry, sauternes, madeira, vin santo, muscat, laat geoogste wijnen.
Alcoholpercentage: 14-20%. Drinktemperatuur: 20°C.