Rudy Kookt!
  • Home
  • Recepten
  • Wijn
  • Tips & Tricks
  • Blog
  • Over Rudy
Bekijk nu
Kippenbouillon
Tortilla de patatas
Broodje artisjok met hummus van witte bonen
Rode kool detox salade
Zarzuela de Mariscos
Rode biet & sinaasappel salade met miso, mosterd...
Groene mangosalade
Marinara saus

Rudy Kookt!

  • Home
  • Recepten
  • Wijn
  • Tips & Tricks
  • Blog
  • Over Rudy

Kruidenmixen zelf maken

Alle in de winkel verkrijgbare kruidenmixen kan je natuurlijk ook zelf maken! Ik heb een overzicht gemaakt van veel voorkomende kruidenmixen en wat je nodig hebt om die zelf te maken. Als je zelf je kruidenmixen maakt weet je ook zeker dat er geen E-nummers en/of smaakversterkers in zitten! De kruidenmixen zijn basismixen, je kan ze natuurlijk zelf naar smaak aanpassen. Het overzicht is nog niet helemaal af, maar alvast een goed begin!

De genoemde kruidenmixen zijn allemaal droge mengsels, met gedroogde kruiden, behalve de bouquet garni, die kan ook met verse kruiden gemaakt worden. Als je hele kruiden, zoals steranijs, gebruikt moet je deze eerst malen tot poeder (in bijvoorbeeld een vijzel).

Ga snel naar:

Appeltaart Apple pie spice Bouquet garni
Cajun kruiden Chilipoeder Chilikruiden
Chinees vijfkruidenpoeder Fijne kruiden mix Griekse kruiden
Garam masala Italiaanse kruiden Kipkruiden
Kerrie Knoflookzout Mexicaanse kruiden
Provençaalse kruiden Speculaaskruiden Viskruiden

A


Appeltaart kruiden

  • 2 theelepels kaneel
  • snufje nootmuskaat
  • snufje piment / Jamaicaanse peper
  • halve theelepel gember
  • snufje kruidnagelpoeder

Apple pie spice

De Amerikaanse “apple pie” is anders dan wij die kennen. Voor het appelmengsel worden de volgende kruiden gebruikt:

  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1/3 theelepel gemberpoeder (djahé)

B


Boquet garni

Een boquet garni wordt veel gebruikt in soepen en sauzen. De vier kruiden bind je samen vast met een touwtje.

  • 4 takjes peterselie,
  • 2 takjes selderij of kervel
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad

C


Cajun kruiden

  • 1 eetlepel milde paprikapoeder
  • 2m theelepels zout
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 3/4 theelepel witte peper
  • 3/4 theelepel zwarte peper
  • halve theelepel oregano
  • halve theelepel tijm

Chilipoeder

Chilipoeder is niet alleen gedroogde, gemalen chili, maar er zit meer aan en geeft een lekkere smaak aan allerlei gerechten. Als je niet van heel erg pikant houdt kan je wat minder cayennepeper toevoegen, maar chilipoeder hoort redelijk pittig te zijn.

  • 3 eetlepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel komijnpoeder (djinten)
  • 2 eetlepels oregano
  • 2 theelepels gemalen cayennepeper
  • halve theelepel knoflookpoeder

Chilikruiden

  • halve theelepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels uiensnippers
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder
  • 1,5 theelepel cayennepeper
  • halve theelepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • halve komijnpoeder (djinten)

Chinees vijfkruidenpoeder

  • 2 theelepels Sichuan peper of zwarte peperkorrels
  • 8 stuks steranijs (gemalen) of 4 theelepels anijszaad
  • 1 eetlepel venkelzaad
  • halve theelepel kruidnagelpoeder
  • 1 eetlepel kaneelpoeder

F


Fijne kruiden mix

In gelijke hoeveelheden meng je de volgende ingrediënten:

  • peterselie
  • dragon
  • kervel
  • bieslook

G


Griekse kruiden

  • 1,5 theelepel oregano
  • 1 theelepel peterselie
  • snufje zout
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • halve theelepel knoflookpoeder
  • snufje nootmuskaat

Garam masala

Net zoals met kerrie wordt ook garam masala in de Indiase keuken per gerecht gemaakt. Indiase mensen zien hun ultieme recept voor de beste garam masala vaak als een familigeheim. Rooster de kruiden eerst even in een koekenpan zonder olie voor je ze fijn maalt in een vijzel of keukenmachine.

  • 2 eetlepels zwarte peperkorrels
  • 2 eetlepels komijnzaad
  • 1,5 eetlepel korianderzaad
  • 1 eetlepel venkelzaad
  • 1 theelepel hele kruidnagels
  • halve eetlepel kardemomzaad (zonder de peulen)
  • 3 stukken pijpkaneel, in stukken gebroken of gehakt

I


Italiaanse kruiden

  • 2 theelepels basilicum
  • 2  theelepels peterselie
  • 1  theelepel oregano
  • 1  theelepel uiensnippers
  • halve theelepel tijm
  • halve theelepels knoflookpoeder
  • mespuntje gemalen zwarte peper
  • mespuntje salie

K


Kipkruiden

  • 2,5 theelepels zout
  • 1,5  theelepel paprikapoeder
  • 1  theelepel uienpoeder
  • 3/4 theelepel bonenkruid
  • 1/4 theelepel koriander (ketoembar)
  • 3/4 theelepel knoflookpoeder
  • halve theelepel gemalen zwarte peper
  • halve theelepel tijm
  • halve theelepel basilicum

Kerrie

Vaak denken mensen dat kerrie (in België noemt men het curry) een kruid is, maar kerrie is een combinatie van diverse specerijen. Wel heb je een kerrieplant, maar die wordt niet gebruikt in kerrie. In kerriepoeder kunnen veel verschillende kruiden gebruikt worden, maar vaak wordt gebruikt: gemalen kurkuma, karwij, koriander, kardemom, (cayenne)peper, kruidnagel, gember, kaneel en mosterdzaad. Omdat overal weer een iets andere combinatie gebruikt kan de smaak sterk verschillen. In landen zoals India en Indonesië wordt per gerecht de kerrie gemaakt.

Knoflookzout

Knoflookzout is lekker op een gekookt eitje en eigenlijk overal wel lekker bij. Om knoflookzout te maken neem je  3 delen zout en 1 deel knoflookpoeder en meng je dit goed met elkaar. Om 1 theelepel knoflookzout te krijgen meng je dus  3/4 theelepel zout en 1/4 theelepel knoflookpoeder.

M


Mexicaanse kruiden

  • 2 theelepels gedroogde uiensnippers / poeder
  • 1 theelepel cayennepeper
  • halve theelepel paprikapoeder
  • 1/4 theelepel oreganopoeder (of 1 theelepel gedroogde oregano blaadjes)
  • 1 theelepel zout
  • 1/4 theelepel knoflookpoeder
  • halve theelepel komijnpoeder (djinten)
  • eventueel: 1 theelepel maïzena

P


Provençaalse kruiden

De precieze samenstelling van Provençaalse kruiden is niet echt vastgesteld. Meestal wordt het gemaakt met minstens rozemarijn, bonenkruid, marjolein en tijm. Daarbij kan je bijvoorbeeld nog basilicum, salie en lavendel toevoegen.

S


Speculaaskruiden

  • 5 eetlepels kaneel
  • 4 theelepels gemalen kruidnagel
  • 1,5 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • 1 theelepel koriander poeder
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • eventueel: 1 theelepel anijs of venkelzaad

V


Viskruiden

Deze kruidenmix is redelijk algemeen zodat hij bij de meeste vissoorten past.

  • 2 eetlepels peterselie
  • halve theelepel zout
  • halve theelepel zwarte peper
  • halve theelepel knoflookpoeder
  • snufje cayennepeper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • halve theelepel nootmuskaat
  • Het is ook lekker om een halve theelepel gedroogde dille toe te voegen.
Share
Facebook Twitter Google + Pinterest

Welkom op Rudy Kookt!

Ik ben Ruud (familie en vrienden noemen mij Rudy) en ik kook! Niet over natuurlijk; ik kook, bak en braad lekkere gerechten!

 

Alle recepten bedenk ik zelf, geïnspireerd door alles om mij heen. Daarnaast ben ik ook self-made vinoloog.

 

Meer over mij lees je op de pagina “Over Rudy”.

Rudy’s Facebook

Rudy Kookt

Laate berichten

  • Zelf kruidenmixen maken

  • Gooi voedsel niet weg: 10 manieren om restjes beter te benutten!

  • Soep en bouillon maken

  • Kippenbouillon

  • Tortilla de patatas

Geef dit recept een cijfer

[ratings]

Rudy Kookt

Blog
Over Rudy
Contact
Sitemap

Populair

Bouillon Detox Gezond Italiaans Kip kruiden Lunch Rode biet Salade Saus Soep Tomaat Vegetarisch

Zoeken

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
Blog
Bouillon
Lunch
Recepten
Salade
Saus
Tapa's
Tips & Tricks
Vegetarisch
Vis & schaaldieren
Footer Logo
  • Sitemap

@ Rudykookt.nl 2015 - 2018. Alle rechten voorbehouden.